آذر 1, 1403

بامداد یزد

سایت خبری بامداد یزد

قصه‌گویی یک رویکرد عمیق فرهنگی است

Spread the love

بامداد یزد _مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با تاکید بر این که قصه‌گویی یک رویکرد عمیق فرهنگی در فرایند تبدیل محتوا به پیام با یک پیوستگی هنری بدون زوائد محتوایی است، قصه را یک نواخت کوتاه از یک تراژدی موثر برای تأثیرگذاری بر مخاطبان خواند و گفت: امروز قصه‌گویی به بلوغ خود رسیده است و باید وارد عرصه تأثیرگذاری اجتماعی شود.

«حامد علامتی» در مراسم اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره بین المللی قصه‌گویی که امروز پنجشنبه سی‌ام آذرماه در سالن دانشکده حضرت رقیه(س) یزد پایتخت قصه گویی ایران برگزار شد، گفت: بسیار خرسندم که بیست پنجمین جشنواره بین المللی قصه گویی را در آخرین روز پاییز در پایتخت قصه گویی در شهر جهانی یزد در شهر قنات و قنوت و قناعت برگزار می‌کنیم و امروز به بخش پایانی آن رسیده ایم و میوه شیرین آن امروز به بار نشسته است.

وی با بیان این که این آیین یکی از بزرگترین آیین های قصه گویی در جهان است که به نام جمهوری اسلامی ایران مزین شده است، افزود: قصه گویی یک اقدام پیشگام فرهنگی است که آورده های آن در عرصه های دیگر فرهنگی و هنری ظهر و بروز می‌کند.

علامتی با تاکید بر این که قصه‌گویی یک تفنن نیست بلکه یک رویکرد عمیق فرهنگی در فرایند تبدیل محتوا به پیام با یک پیوستگی هنری بدون زوائد محتوایی است، ادامه داد: این پیوستگی باعث ایجاد تمرکز و جلب حواس مخاطب در راستای انتقال پیام و مانایی و ماندگاری پیام می شود.

وی اظهار کرد: قصه قدرتمندترین ابزار برای ساماندهی اطلاعات است و به کمک آن دیگر مردم مجبور نمی‌شوند کالری زیادی برای طبقه اطلاعات بسوزانند. در واقع قصه وسیله فهم است؛ قصه هدف عالی برای ما تعیین می‌کند؛ چالش های رسیدن به آن را برایمان مشخص می کند و برنامه عبور از آن مشکلات را در اختیارمان قرار می‌دهد.

وی گفت: قصه بهترین سلاحی است که با آن بتوانیم اطلاعات زائد را حذف کنیم و داده ها را به گونه‌ای سامان بدهیم که آدم ها جذب شنیدنش شوند.

مدیر عامل کانون پرورش فکری با بیان این که قصه خوب سلسله‌ای از رویدادهای تصادفی را جمع می‌کند و آنها را به گوهری تبدیل می‌کند که همه چیزهای مهم را در خود دارد،‌ گفت: حتماً دلیلی دارد که اسم نسخه نهایی فیلم را نسخه نهایی گذاشته‌اند. هر فیلمی قبل از اکران در سینما، بارها فرایند تدوین، بازنگری و حذف را طی می‌کند؛ گاهی شخصیت‌ها سر از سطل زباله اتاق تدوین در میاورند و از قصه حذف می شوند. چرا؟ چون قصه گوها فیلترهایی برای حذف مطالب و بخش های زائد هستند و هنر قصه‌گو نظم‌دهی جدید به اطلاعات و وقایع از هم گسیخته است تا مخاطب را جذب کند و با خود همراه سازد.

وی با نقل قولی از «آلفرد هیچکاک» که می‌گوید؛ «داستان زندگی‌ای که بخش‌های بی‌خاصیتش حذف شده باشد یک قصه خوب است»، تصریح کرد: قصه تنها چیزی است که می‌تواند حواس آدم‌ها را ساعت‌ها به خودش مشغول کند. کسی نمی‌تواند از قصه خوب دل بکند.

وی افزود: تحقیقات نشان می‌دهد قتی مخاطب با محتوای زیادی بمباران می‌شود انگیزه پیگیری را از دست می دهد و قصه یک نواخت کوتاه از یک تراژدی موثر برای تأثیرگذاری بر مخاطب است که مخاطب هم با او همراهی می‌کند.

علامتی با بیان این که قصه شبیه موسیقی است،‌ عنوان کرد: قصه خوب سلسله‌ای از رویدادهای تصادفی را جمع می‌کند و آنها را به گوهری تبدیل می‌کند که همه چیزهای مهم را در خود دارد. امروز در دنیا هم بهترین محصول را نمی‌خرند بلکه محصول فرهنگی‌ای را می‌خرند و از آن استفاده می کنند که سریع تر آن را بفهمند و قصه این بستر را به خوبی فراهم می‌کند.

وی ابراز کرد: از سوی دیگر قصه‌گو باید این توان را داشته باشد که مشکلات درونی و بیرونی مخاطب را شناسایی کند و قصه را بر اساس آن تنظیم کند. اگر این اتفاق نیفتد قصه‌مان بی‌حس و حال خواهد بود و دردی را درمان نخواهد کرد. اگر چنین نکنید مخاطب دیگر با شما همراه نمی‌شود و قصه‌گویی یک کالای فرهنگی مؤثر در عرصه اجتماع نخواهد بود.

این مسئول در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: قصه به مخاطب کمک می‌کند تا تصمیم های جدید بگیرد چرا که انسان‌ها در زندگی‌شان تصمیم‌های مهمی نمی‌گیرند مگر این که چیزی آنها را به چالش بکشد و انگیزه اقدام جدید به آنها بدهد و قصه و قصه‌گویی این ظرفیت را دارد.

وی با بیان این که قصه ظرفیت بزرگ کردن کسب و کارها را دارد، گفت: این عرصه جدیدی است که در دنیا از ظرفیت قصه برای رونق کسب و کارها استفاده می‌کنند و اقتصادها تابعی از تأثیرگذاری قصه‌ها قرار گرفته است.

علامتی در ادامه یادآور شد: امروز افزون بر این که مراسم اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره بین المللی قصه گویی است، جشن ربع قرن سابقه درخشان فرهنگی است.

وی گفت: امروز قصه گویی به بلوغ خود رسیده است و باید وارد عرصه تأثیرگذاری اجتماعی شود.