بامداد يزد_مدير عامل شركت سهامی آب منطقهای یزد گفت : برداشتهای بیرویه و غیراصولی از منابع آبی، كاهش بارندگی ها و حفر چاههای غیر مجاز باعث افت شدید سطح آب های زیرزمینی استان شده که پیامد آن فرونشست زمین است.
” جواد محجوبی ” روز سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود: ورودی و خروجی سفرههای زیرزمینی با هم همخوانی ندارند زیرا بیش از ظرفیت سفره ها آب برداشت می شود به همین دللی دشت های استان در شرایط ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار دارند.
وی ادامه داد: بیشترین کاهش حجم آب زیرزمینی را مربوط به آبخوان دشت یزد – اردکان است و ین برداشت های بی رویه موجب کسری مخازن استان شده است.
وی افزود: از ۱۹ محدوده مطالعاتی در حوزه منابع آبی استان ، ۱۶ محدوده بحرانی و ممنوعه بحرانی می باشند و سه محدود آزاد هم EC آن بسیار سخت که است.
محجوبی هدف اصلی شرکت آب منطقه ای را تامین آب مطلوب و پایدار برای کلیه ذینفعان دانست و با بیان اینکه برنامه ریزی حفاظت از منابع قلیل آب زیرزمینی در استان در قالب نقشه راه انجام شده، اهداف مختلف آن را طرح تحویل حجمی در چارچوب سند سازگاری با کم آبی، نصب کنتور هوشمند آب، جلوگیری از اضافه برداشت ها، پر کردن چاه های غیرمجاز، بروزرسانی پروانه های چاه ها، تدقیق اطلاعات سامانه دوسویه و کنتور برای حسابداری دقیق تر آب عنوان کرد.
وی میزان برداشت سالانه آب از منابع محلی چون چشمه ، قنات و چاه را ۸۴۰ میلیون مترمکعب بیان کرد و گفت: ۷۰۰ میلیون مترمکعب از این آب یعنی ۷۸ درصددر بخش کشاورزی ، ۶۰ تا ۶۵ میلیون مترمکعب یعنی ۷ درصد در بخش صنعت و حدود ۸۰ میلیون مترمکعب هم در بخش آب شرب و بهداشتی مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان یزد خاطرنشان کرد: همچنین ۶۰ میلیون مترمکعب آب انتقالی بین حوزهای از محل کوهرنگ به برای آب شرب و بهداشتی به استان منتقل می شود که می تواند 40 درصد آب مورد نیاز استان از خارج استان تامین می شود
یزد استان پیشرو در حوزه پساب
محجوبی گفت: استان یزد از ظرفیت بالایی در حوزه پساب بخش شرب و صنعت برخوردار است و به علت فقر آبی موجود، یزد جزو استانهای پیشرو در حوزه اقدامات صورت گرفته در این حوزه است.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون موضوع پساب تقریباً تمام شهرستانهای استان تعیین تکلیف شده و هم اکنون در بخش صنعت نیز ظرفیت استفاده از ۳۰ میلیون مترمکعب پساب وجود دارد.
محجوبی با اشاره به عملیات اجرایی خط دوم انتقال آب از خلیج فارس به استان در دیماه 1401 با حضور شهید جمهور افزود: سهم استان از این خط انتقال سالانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب است که تاکنون از سمت یزد ۳۳ کیلومتر از فاز اول اجرایی و ما بقی تا پایان سال با اعتبار چهار هزار میلیارد تومان اجرایی می شود.
جواد منصوری معاون حفاظت و بهره برداری شرکت سهامی آب منطقه ای یزد هم در این نشست گفت: یش از 95 درصد از چاه های کشاورزی و بیش از 81 درصد از چاه های صنعتی استان یزد به کنتور هوشمند مجهز اند. منصوری گفت با اجرای برنامه سازگاری با کم آبی در استان از سال 99 تا 1405 باید 223 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی به تناسب مصرف در بخش های مختلف انجام شود.
وی اضافه کرد: طرح تحویل حجمی آب با استفاده از کنتور هوشمند از جمله طرحهایی است که و اثرات خوبی را در برداشته است. وی اظهار داشت: این طرح از سال ۱۴۰۰ آغاز شده است و می تواند مدیریت برداشت از چاههای کشاورزی و صنعتی را در اختیار بهره برداران قرار دهد و همچنین بهره برداران میتوانند زمانهایی که به آب کمتری نیاز دارند چاه را خاموش کنند تا بتوانند سفره آب زیرزمینی را برای خود و سایر ذینفعان و بهره برداران حفظ نمایند.
محمد راسترو معاون برنامه ریزی شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه بازار آب یکی از راهکار های مدیریت مصرف و تقاضا است ، گفت: بازار آب یزد به صورت پایلوت در دشت یزد – اردکان در پایان سال 1402 وارد مرحله اجرایی شد. وی با بیان اینکه یزد سومین استان کشور در راه اندازی بازار آب در کشور است، افزود: بهره برداران با صرفه جویی در مصرف آب می توانند تنها ده درصد از آب مازاد خود را در بازار آب مبادله کنند. معاون شرکت آب منطقهای یزد در پایان خاطرنشان کرد: در همین راستا سامانهای با عنوان «سبا یزد » (سامانه بازار آب) طراحی شده که متقاضیان از طریق آن نسبت به ثبت درخواست و واگذارکنندگان آب پس از بررسی کارشناسان می توانند درخواستهای مورد نظر خود را پذیرش نمایند.
More Stories
باتوجه به صنعتی بودن استان یزد، ثبت سفارش و تخصیص ارز تسهیل شود
حاشيه سود كچاد در ميان بالاترين هاي فولادي
نخستین همایش قرارگاههای محلات اسلامی یزد برگزار شد