بامداد یزد – آیین سنتی “گم تلا” بر اساس یک رسم دیرینه و کهن عصر سه شنبه با حضور مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و اقشار مختلف مردم در روستای تاریخی هرابرجان مروست برگزار شد.
این آیین سنتی هرساله در روز هفتم فروردین به صورت خودجوش و گسترده مردم روستای هرابرجان برگزار میشود.
به یمن این روز بزرگ هر خانواده اجاقی در دل خاک درست و آتشی برپا میکند، بر روی آن اجاق، آش می پزند و بعد از صرف آش با نواختن ساز و نقاره و رقص چوب ( ترکه بازی ) می پردازند.
کودکان با تخم مرغ هایی که با ریشه گیاه روناس رنگ شده است با هم بازی میکنند، هر ۲ نفر تخم مرغ های رنگی شان را از قسمت سر به هم میزنند و تخم مرغ هر کس که شکست بازنده محسوب میشود و باید تخم مرغش را به برنده بازی که تخم مرغ سالم دارد تحویل دهد.
مردم این روستا در محلی بنام ” گم تلا” که از خشت و گل ساخته شده است بعد از جشن و پایکوبی، آتش روشن میکنند و به نیت سلامتی افراد خانواده شان ریسمانهایی آغشته به نفت را که به زبان محلی هرابرجان به آن پوزه گفته میشود را در آتش میسوزانند
این مراسم همراه با بازیهای سنتی و محلی از جمله لَپَر بازی غیره به همراه ساز و نقاره است.
این مراسم همچنین به عنوان یک دید و بازدید نوروزی توسط اهالی هرابرجان انجام میشود.
در این رسم سنتی، انواع مختلف آش نظیر ماش، رشته، حلیم، گندم و آش جو پخت میشود و تمامی کسانی که ساکن روستا و یا استانهای اطراف نظیر فارس، کرمان ویزد که اصالتا هرابرجانی هستند بر اساس این سنت قدیمی در این مراسم شرکت میکنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی، گردشگری استان یزد درحاشیه این مراسم گفت: مردم این روستا بر اساس سنت دیرینه در این روز اجاقهای متعددی را برای پخت و پز برپا میکنند.
“محمد رستگاری” افزود: مردم این روستا حتی هرابرجانیهای مقیم خارج از کشور برای شرکت در این مراسم می آیند.
وی با بیان اینکه این رویداد در توسعه و جذب گردشگری نقش مهمی دارد، اظهار کرد: شهرستان مروست دارای ظرفیتهای متعدد گردشگری، اماکن تاریخی و آداب و رسوم ارزشمندی است که با اطلاع رسانی و تولید محتوا میتوانند گردشگران بیشتری را جذب کند.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان یزد با بیان اینکه توسعه گرشگری با مشارکت مردم رقم میخورد، بر حمایت اداره کل میراث فرهنگی از این رویداد تاکید کرد.
مراسم گمتلای هرابرجان با شماره ۱۳۰۹ در فهرست آثار ملی ناملموس ایران به ثبت رسیده است.
این مراسم سابقه تاریخی بسیار طولانی دارد که جزئی از فرهنگ مردمان این روستا است و همچنین هرساله تعداد زیادی از مسافرین نوروزی از این مراسم بازدید میکنند
هرابرجان مرکز دهستان هرابرجان و در ۲۰۰ کیلومتری جنوب یزد با جمعیتی بالغ بر یکهزار نفر دارد.
More Stories
بيشترين خسارت هاي بيمه اي يزد مربوط به حوداث ترافيكي است
انعقاد تفاهمنامه احیاء طرح مثلث طلایی گردشگری ایران
نخل عاشقی ،مدال افتخار نوکران حسینی